PODPORATIBETDALAJ LAMADRUŠTVOPOVEZAVE 
DeželaBudizem 

Dežela


Tibet leži v osrčju Azije, površina dežele je 2,5 milijona km2. Najvišje gore sveta, prostrana nerodovitna planota in velike doline rek so domovina šestim milijonom Tibetancev. Povprečna nadmorska višina Tibeta je 4300 metrov.
 
Tibet je sestavljen iz treh provinc - Amdo (sedaj razdeljen med kitajske province Qinghai, Gansu in Sichuan), Kham (večinoma razdeljen med kitajske province Sichuan, Yunnan in Qinghai) in U-Tsang (skupaj z zahodnim delom Khama ga uradno imenujejo "Tibet Automous Region" - Avtonomna pokrajina Tibet).
 
Avtonomna pokrajina Tibet (TAR) obsega manj kot polovico zgodovinskega Tibeta, je bila ustanovljena leta 1965. Tibetanci uporabljajo izraz Tibet za vse tri zgoraj opisane province.
 
Kljub več kot 50-letni Kitajski okupaciji Tibeta, se Tibetanci ne pustijo podjarmiti Kitajcem. Sedanja kitajska politika je kombinacija demografske in ekonomske manipulacije in diskriminacije, katere cilj je zatreti problem Tibeta s spreminjanjem samega značaja in identitete Tibeta in njegovih ljudi.
 
Več o Tibetu si lahko preberete na tej strani.