PODPORATIBETDALAJ LAMADRUŠTVOPOVEZAVE 
ŽivljenjepisMisliObisk v SlovenijiProgram učenj 

Življenjepis


Njegova svetost 14. Dalaj Lama Tenzin Gjatso, duhovni in posvetni voditelj Tibeta, je zaslovel kot ena izmed največjih duhovnih osebnosti našega  časa. Njegovo sporočilo razumevanja in miru se je širom po svetu dotaknilo src milijonov, ki so ga videli, slišali ali brali njegova učenja.
 
Dobitnik Nobelovo nagrado za mir, je univerzalno cenjen kot veliki budistični učitelj in čaščen kot poosebljenje sočutja. Njegovo življenje in delo kot budistični menih, državnik, borec za človekovih pravic, zagovornik nenasilja in neutrudni govornik za mir, zaznamuje ravno kvaliteta sočutja, ki leži v srcu njegove globoke skrbi za trenutne probleme človeštva in sveta. 

Rojen je bil leta 1935 v Tibetu, od koder ga je nasilna kitajska okupacija pregnala v Indijo, kjer že več kot 40 let živi kot begunec. Tam vodi tibetansko skupnost v izgnanstvu v prizadevanju za ohranitev njihove dragocene kulturne in duhovne tradicije ter za miroljubno rešitev problema Tibeta.  

S svojo toplino, izjemnim posluhom za težave sočloveka in s svojim iskrivim humorjem si je pridobil spoštovanje ljudi širom po svetu ter postal vzor za to, da je pravo srečo moč doseči le s sočutnim srcem in univerzalno odgovornostjo, ki jo čutimo drug do drugega.  

Njegova svetost Dalaj Lama je dobrodošel gost posameznikov, organizacij in državnikov številnih držav.

Predavanje Njegove svetosti Dalai Lame lahko v živo prek interneta spremljate na njegovi uradni spletni strani: www.dalailama.com.