PODPORATIBETDALAJ LAMADRUŠTVOPOVEZAVE 
ŽivljenjepisMisliObisk v SlovenijiProgram učenj 

Obisk v Sloveniji


Obisk Njegove svetosti Dalaj Lame v Sloveniji

Na stotine plamenov sveč je osvetljevalo steklenjak Vrtnarije Tivoli. Na strehi je plapolala tibetanska zastava in v sproščeni družbi smo se poskušali spomniti pravih melodij za petje manter. Bil je 6. julij leta 1999 in z obredom daritve svetlobe smo praznovali rojstni dan Njegove svetosti Dalaj Lame. Prižigali smo drobne lučke z željo, da žarki svetlobe v vse smeri ponesejo veselje, mir in srečo, ter da tako kot luč prežene temo, premagajo vse trpljenje tega sveta. Na koncu smo vse te dobre misli posvetili, da bi nekoč Njegova svetost obiskal našo deželo.
 
Natanko čez tri leta, na isti dan in prav tako v Tivoliju je Njegova svetost Dalaj Lama nekaj tisoč ljudem govoril o moči sočutja. Vendar daritev svetlobe ni bila edini vzrok, ki je pripeljal do obiska. Potrebno je bilo še veliko drugih okoliščin in vzrokov za njegovo uresničitev. O povabilu Njegove svetosti smo resno začeli razmišljati leta 1998 in s pomočjo mariborskega popotniškega društva Vagant dosegli, da je takratni mariborski župan Alojz Križman napisal uradno povabilo. V zmedi in prerivanju v množici smo ga izročili tajniku Njegove svetosti na posvetitvi stupe miru v Gradcu, junija 1998. Žal ta pobuda ni obrodila sadov. S strani mesta Maribor ni bilo prave iniciative in odločnosti in tudi iz Dharamsale ni bilo konkretnih odgovorov.
 
V tem obdobju smo se začeli pogovarjali z Ministrstvom za zunanje zadeve o možnosti obiska. Predstavniki vlade so jasno povedali, da država ne more povabiti Dalaj Lame in hkrati dali posredno vedeti, da država ne bo ovirala obiska. Še vedno pa se ni vedelo, ali je vlada pripravljena poskrbeti za ustrezno varnost, kar je bil edini pogoj s strani pisarne Njegove svetosti v Dharamsali in njegovih predstavnikov. Njihova dodatna želja je bila, da za povabilom stoji uradna in spoštovana ustanova.
 
Tako smo prišli do Univerze v Ljubljani. Profesorji dr. Andrej Ule, dr. Zmago Šmitek in dr. Andrej Bekeš so pobudo za povabilo N.S. Dalaj Lame v Slovenijo podali senatu Filozofske fakultete v Ljubljani. Senat je pobudo soglasno sprejel in predlog za povabilo posredoval senatu Univerze v Ljubljani. Senat univerze je predlog potrdil in rektor, dr. Jože Mencinger, je predstavniku Dalaj Lame za srednjo in vzhodno Evropo ter baltske države, gospodu Chhimeju R. Chhoekyapi, 27. marca 2000 poslal uradno vabilo za obisk Njegove svetosti Dalaj Lame v Sloveniji.
 
Prvo informacijo za možnost obiska v oktobru 2001 smo dobili med obiskom Njegove svetosti v Pragi, od njegovega predstavnika Chhimeja R. Chhoekyape. V praškem McDonaldsu se je rodil okvirni program obiska. Kmalu zatem je v Ljubljano prispela uradna potrditev.
 
V obdobju, ki je sledilo, so se na številnih sestankih s predstavnikom Dalaj Lame, univerzo, vlado in društvom, zbistrile vse podrobnosti obiska. Vse vstopnice za javni govor v Hali Tivoli so bile že razprodane, ko je bil obisk zaradi terorističnih napadov na ZDA in zaradi možnosti vojne v Afganistanu odpovedan. Čez tri dni - deset dni pred 18. oktobrom, predvidenim prihodom Njegove svetosti v Slovenijo - je bila odpoved preklicana. Isti dan so se začeli napadi na Afganistan. Teden, ki je sledil je bil naporen. Iskali smo možnosti za dodatno javno predavanje in pobirali rezervacije za vstopnice, ki smo jih med nami imenovali karte za na luno, kajti vedno bolj gotovo je bilo, da obiska ne bo. Dokončno je bil odpovedan 13. oktobra.
 
Z Njegovo svetostjo smo se srečali čez dober mesec, na poučevanju budizma v italjanskem obmorskem kraju Cecini. Z globokim priklonom se je opravičil za vse nevšečnosti, ki jih je prinesla odpoved in obljubil, da se kmalu srečamo v naši deželi. Že čez nekaj dni, še vedno v Cecini, nas je Chhime obvestil, da bo obisk marca 2002.
 
Januarja je Njegova svetost v Bodhgayi hudo zbolel. Množica 300.000 ljudi, ki so v ta majhen indijski kraj prišli, da bi od Dalaj Lame dobili iniciacijo kalačakre, ga je videla samo za 20 minut, ko jim je šibak in opazno bolan, prišel povedat, da obred in poučevanje odpadejo. Tibetanska vlada ga je prosila, da tri mesece počiva in s tem so se končale tudi priprave na marčevski obisk.
 
Zaradi vsega tega je bilo skoraj neverjetno, ko je 4. julija iz letala, ki je pristalo na z dežjem opran Brnik, stopil nasmejani Dalaj Lama. Presenetila nas je že napoved obiska, ki smo jo dobili nekaj mesecev prej. Po dveh neuspelih poiskusih in resni bolezni nihče ni pričakoval, da se lahko uresniči tako hitro. Med vožnjo do Brnika se je ulil dež in tik pred pristankom Njegove svetosti dobro opral in osvežil našo deželo.
 
Njegovo svetost smo pričakali s prof. Mencingerjem, Geše Tenzin Dhargjejem (tibetanskim lamo, ki je bil takrat pri nas na obisku) in z razvito tibetansko zastavo. V spontanem razvoju dogodkov pač ni bilo možno upoštevati nasveta protokola, da naj tibetanske zastave ne kažemo. Po kratkem pozdravu je kolona črnih limuzin državnega protokola s policijskim spremstvom Njegovo svetost in ostale člane delegacije odpeljala proti hotelu Union, kjer je bilo v pričakovanju novinarske konference že zbranih okoli 70 novinarjev in nekaj sto ljudi, ki so pred hotel prišli Dalaj Lami izkazati dobrodošlico.
 
Kamorkoli je Njegova svetost v teh treh dneh šel, povsod so ga ljudje sprejeli z naklonjenostjo in odprtimi srci. Eden izmed najlepših utrinkov obiska je bil nenačrtovan sprehod od sedeža univerze preko tržnice do Pravne fakultete. Njegova svetost se je na ulici pogovarjal in fotografiral z mimoidočimi, kupil piščal in dobil v dar čokolado, ki jo je razdelil med spremstvo. Zanimivo je bilo opazovati, kako so nekateri skakali od veselja, ko so ga srečali, nekaj ljudi pa je bili tako zatopljenih v nakupovanje zelenjave, da ga niso niti opazili.
 
Njegova svetost je v Slovenijo prišel iz Prage, kjer je mu je predsednik Havel organiziral nekaj dni počitka. Zato je bil spočit in kljub povsem zapolnjenem urniku, so trije dnevi minili v sproščenem in neformalnem vzdušju. Odzivi ljudi, medijev in države so bili brez izjeme pozitivni in narava nam je poklonila nekaj najlepših poletnih dni. S skupnim trudom Univerze v Ljubljani, vladnih služb in vseh članov in prijateljev društva, ki so v organizacijo vložili vso svojo energijo, izkušnje in potrpljenje, je postal ta obisk po besedah predstavnika Chhimeja Chhoekyape, eden izmed najuspešnejših gostovanj Njegove svetosti, kar jih je kdaj videl.