PODPORATIBETDALAJ LAMADRUŠTVOPOVEZAVE 
IzkaznicaPretekle dejavnosti 

Pretekle dejavnosti


Pretekle akcije in prireditve

2008 - 2005
- predstavitev je v izdelavi.

2004

3. do 11. julij - obisk Jigmeja Tseringa, Thuptena Sheraba, dveh menihov iz samostana Gyuto, ki sta v Muzeju novejše zgodovine izdelala peščeno mandalo Bude zdravilstva. V okviru te prireditve so bili v spremljevalnem programu še obredno grleno petje tibetanskih menihov,
predavanje o mandali in simboliki mandale Bude zdravilstva, večerni pogovor z menihoma in zaključni obred, v katerem sta meniha mandalo podrla in pesek stresla v Ljubljanico.

Od konca junija do začetka avgusta - obisk zdravnika tradicionalne tibetanske medicine, dr.Tenzin Jinpa Bhutie. V Slovanski knjižnici je imel zelo obiskano predavanje na temo: Tradicionalnatibetanska medicina. Tibetansko tradicionalno medicino je študiral na Tibetan Medical & Astro Institutu v Dharamsali v severni Indiji. Po končanem šest let trajajočem študiju se je specializiral še v zdravljenju s hipnoterapijo, kristali in jogijskem ciščenju.

2003
 
23. do 25. oktober - tečaj tibetanščine z Acharyo Choegyalom iz Budimpešte.

2. do 12. oktober - obisk Lame Karme Gyaltsena iz samostana Rumtek v Sikkimu. Prvi vikend smo šli z Lamo na morje, kjer je imel v Izoli dve predavanji o budizmu in meditaciji. Kasneje je v Ljubljani imel predavanja o zgodovini budizma, praksi maditacije osredotočanja in o praksi sprejemanja in dajanja, ki služi za razvoj sočutja. Svoj obisk je zaključil z enodnevnim meditativnim umikom.

24. julij - ustanovitev primorske sekcije DPT.

3. julij - predstavitev revije TIBET v NUK-u.

30. junij do 3. julij - obisk tibetanskih nun iz samostana Khachoe Ghakyil Ling v Nepalu. Ob tej priložnosti so v kinu Vič ponovno predvajali film Himalaya, na Ljubljanskem gradu so nune imele predstavitev obrednega petja z naslovom "Pesem zelene Tare", v MGL-ju so imele gledališko predstavo "Igra nebeških plesalk" in za zaključek smo se zbrali na pikniku ob rojstnem dnevu N.S. Dalaj Lame v parku grada Bistra pri Vrhniki.

1. junij - izlet z avtobusom  v München na predavanje N.S. Dalaj Lame z naslovom "Človeški pristop k svetovnemu miru".

3. marec - začelo se je tibetansko leto 2130, leto železne ovce.

20. februar - organizirali smo miren shod pred veleposlaništvom LR Kitajske v izraz obžalovanja usmrtitve Lobsanga Dhondupa 
 
2002
 
9. do 12. december - Tibetanski teden v Ljubljani. V okviru Tibetanskega tedna smo organizirali predavanje z diapozitivi Štefana Polenšaka "S Tibetanci okoli svete gore Kailaš", ogled še neobjavljenih filmskih posnetkov julijskega obiska Njegove svetosti Dalaj Lame v Ljubljani, prikaz računalniških 3D animacij o budizmu, kolesu življenja, meditaciji in Kalačakri, ogled dokumentarnega filma Gradnja Kalačakra stupe v Garanasu, ter film in diapozitive z izleta "Triglav - gora miru".

25. do 28. oktober - učenja Njegove eminence Ontul Rinpocheja.

12. do 22. oktober - bili smo v avstijskem Gradcu na Kalačakra iniciaciji za svetovni mir.

14. in 15. september - pohod na Triglav, nesli smo pesek iz mandale Bude sočutja na vrh naše najvišje gore.

26. junij do 7. julij - obisk N.S. Dalaj Lame v Sloveniji in spremljevalne prireditve. Pet tibetanskih menihov iz Nepala je v Slovenskem etnografskem muzeju izdelovalo peščeno mandalo Bude sočutja in tradicionalne skulpture iz masla, pomešanega z obarvanim peskom.
Pireditve v SEM-u je spremljala fotografska razstava Matjaža Krivica. V MGL-ju so menihi imeli predstavo obrednega petja. Poleg tega je bilo še predavanje Gesheja Tenzina Dhargyeja o Njegovi svetosti Dalaj Lami in predavanje Lame Shenphena o potrpežljivosti.

Od 4. do 7. julija je bil na kratkem obisku v Sloveniji Njegova Svetost Dalaj Lama. V okviru obiska je N.S. v petek prejel naziv častnega senatorja Univerze v Ljubljani in imel predavanje za študente na Pravni fakulteti. V soboto pa je v parku Tivoli množici kakih 7000 ljudi predaval o moči sočutja. Za zaključek je bilo v soboto popoldne obredno podrtje mandale, menihi so pesek stresli v Ljubljanico.

6. do 10. junij - učenja tibetanske nune Robine Courtin. Robina je bila prvič na obisku v Sloveniji, učila je o stopnjah na poti do razsvetljenja in o pravilnem ravnanju z vsakodnevnimi težavami.

25. in 26. maj -  praznovanje Saka Dawe - obletnice rojstva, razsvetljenja in paranirvane Bude.

11. maj - napoved obiska N.S. Dalaj Lame.

10. do 12. maj - ponovno nas je obiskal Lama Shenphen.
 
25. april - praznovanje 13. rojstnega dne Pančen Lame.

8. marec - predavanje z naslovom "Čez Tibet s kolesom" v Cankarjevem domu.

13. februar - začelo se je tibetansko leto 2129, leto vodnega konja. Ob 18-ih smo zbrali v vrtnariji ob barjerju v ljubljanskem Tivoliju in se skupaj poveselili. 
 
2001
 
15. in 16. december
- Lama Geshe Tenzin Dhargye je v Vodnikovi domačiji učil o praksi transformacije misli.

10. december - 5. rojstni dan Društva za podporo Tibetu.

28. september do 16. oktober - prireditve ob napovedanem obisku Njegove svetosti Dalaj Lame, ki je bil na žalost odpovedan. Predavanja Lame Shenphena, projekcija tibetanskega filma Windhorse, predavanje Roberta Ivanca "Moje življenje v tibetanskem samostanu", predavanje društva in Amnesty International-a "Tibet med včeraj in jutri", Projekcija filma Sočutje v izgnanstvu (dokumentarni film o Njegovi svetosti 14. Dalaj Lami) in posnetek predavanja, ki ga je imel N.S. Dalaj Lama oktobra 2000 v Pragi.

29. in 30. junij - obisk tibetanskih glasbenikov Namgyal Lhamo in Lotena V Festivalni dvorani v Ljubljani smo priredili koncert tibetanske glasbe z naslovom "Sanje o svobodnem Tibetu", v Izoli pa smo priredili koncert v počastitev rojstnega dne Njegove svetosti Dalaj Lame.

6. junij - praznovanje vesaka, obletnice Budovega rojstva, razsvetljenja in parinirvane. 

12. in 13. maj - Geshe Tenzin Dhargye je učil o metodah za razvoj popolne meditacijske koncentracije (shine) in o stopnjah na poti do razsvetljenja (lam rim).

26. april - tiskovna konferenca in uradna najava obiska NS Dalaj Lame v oktobru.

25. april - meditativno rajanje ob praznovanju rojstnega dne Pančen lame.

21. april - ob dnevu Zemlje (22. april) smo se spomnili tudi problemov, ki na Tibetu nastajajo zaradi skrajno neprimernega ravnanja s krhkim okoljem v zadnjih desetletjih. 

10. marec - v sklopu vse-evropskih manifestacij smo počastili 42. obletnico vstaje tibetanskega naroda ter predvajali tibetansko komedijo "The Cup" in film "Kundun" režiserja Martina Scorseseja
2. in 3. marec - obiskal nas je Geshe Tenzin Dhargye, ki je na predavanjih predstavil osnove naukov in meditacij tibetanskega budizma.

24. februar - začelo se je tibetansko leto 2128, leto železne kače. Poleg že običajnih knjig, razglednic, majic ipd smo na stojnici tokrat ponudili še pravo tibetansko tsampo! 
 
2000
 
28. november do 1. december - obisk tibetanskih nun iz Nepala in postavitev peščene mandale. Obisk smo začeli s tiskovno konferenco, zatem so nune začele z izdelavo peščene mandale Zdravilnega Bude. Ob večerih pa so bila predavanja o osnovah budistične meditacije, dobrodelna predprimiera filma Himalaya v kinu Komuna, budistični obredni plesi in glasba v kinu Union,  predstavitev knjige "Zgodba o Ani-la",  predavanje o življenju nun, ter zakjučni obred in podiranje mandale.

6. julij -  praznovanje rojstnega dneva N.S. Dalaj Lame. 

13. junij - organiziranje demonstracij ob obisku drugega moža Kitajske, gospoda Li Penga v Ljubljani.

6. junij - udeležba na koncertu "Pavaroti & Friends" v Modeni, Italija.

17. do 23. april
- obisk Gyuto menihov. Menihi so v Cankarjevem domu predstavili "Sveti zvok Tibeta", izdelali mandalo v Narodni galeriji. Poleg tega pa je bil tudi večerni pogovor z Gyuto menihi in predstavnikom Njegove svetosti gospodom Chhime R. Chhoekyapo, predavanje Saška Djuraševiča o razumevanju smrti v tibetanskem budizmu, projekcija filma o 17. Gyalwa Karmapi "Living Buddha", pričevanje ob videoposnetkih Matjaža Trontlja "Pod drevesom prebujenja", predavanje Dr. Zmaga Šmitka "Mandala kot predmet meditacije" in projekcija filma "The Cup" o življenju mladih menihov. Na koncu je bil zakjučni obred in podiranje mandale.

10. marec - dvig tibetanske zastave na ljubljanski mestni hiši.

7. do 8. marec - program ob počastitvi 41. obletnice vstaje tibetanskega naroda. 

9. februar - dobrodelna fotografska razstava Matevža Lenarčiča.  
 
1999
 
13. december - novinarska konferenca DPT in sprejem predstavnika N.S. Dalaj Lame pri predstavnikih parlamentarnih strank. 

6. do 10. december - 10. obletnica podelitve Nobelove nagrade N.S. Dalaj Lami (fotografska razstava, predavanja in projekcija filma Kundun).

17. in 18. oktober - "Sveta glasba in plesi Tibeta", nastop Drikung menihov v Mestnem in Šentjakobskem gledališču.

1. do 15. september - "Tibet v besedi in podobi" knjižno fotografska razstava v Narodni in univerzitetni knjižnici.

6. julij - praznovanje rojstnega dneva N.S. Dalaj Lame.

5. junij - ogled razstave "Bogovi Himalaje" v Leobnu, Avstrija. 

23. in 24. april - rojstni dan Pančen Lame in tibetanski večer v KUD France Prešeren.

8.-11. marec 1999  Teden posvečen 40. obletnici vstaje tibetanskega naroda. Tiskovna konferenca, predavanje Marka Pogačnika "Tibet v vrtincu preobrazb", predavanje Mire Omerzel Terlep "Transcendenca zavesti in tibetanskega zvoka" in projekcija filma "Kundun".
 
1998
 
1. do 30. september - obisk menihov iz samostana Namgyal - izdelava mandale Bude sočutja v Cekinskem gradu v Tivoliju, v organizaciji društva Vagant pa sta izdelala še eno mandalo v Viteški dvorani v Mariboru.

12. junij - dobrodelni koncert "Za svobodni Tibet".

25. april - informativna stojnica ob rojstnem dnevu Pančen Lame.

15. februar - dobrodelna premiera filma Sedem let v Tibetu.

1997
 
26. april - informativna stojnica na Prešernovem trgu ob rojstnem dnevu Pančen Lame.
 
1996
 
10. december - ustanovitev Društva za podporo Tibetu.