PODPORATIBETDALAJ LAMADRUŠTVOPOVEZAVE
Koledar dogodkov

15. in 16. oktober 2005 - Čam - Budistični obredi in plesi z masko iz Kraljevine Butan

Čam - Budistični obredi in plesi z masko iz Kraljevine Butan
V Gallusovi dvorani 15. in 16. oktobra ob 20h.

Kraljeva akademija odrskih umetnosti in menihi samostana Timpu
Prva turneja zunaj domovine!

Butan se z božanstvi, modreci, samostani in trdnjavami zdi kot onstransko pravljično kraljestvo. Demoni duhovnega sveta, s katerimi se vsaka duša sreča med reinkarnacijo, so v harmoniji s čudežno naravo, ki jo je okronala veličastnost gora.

Sveti ples čam izhaja iz predbudističnih obredov rodnosti in izganjanja duhov ter indijskih tantričnih obredov. Pozneje se je zlil z izročilom budizma ter se postopoma spojil s posvetnim življenjem in ga tudi izražal.

Predstavo začne procesija rakša mangčam, katere osrednji lik je bog smrti Jama, ki je prišel sodit umrlim, a ga pri tem opravilu nenehno zmotijo norčije pavlih. V sanje in videnje sveta božanstev nas odnese značilni butanski ples dramicé nga-čam, med katerim vrteči se plesalci, odeti v rumeno svilo, energično udarjajo na bobne in činele. Pripovedovalec Manipa in menihi potujočega templja goreče obujajo junaštva velikih lam in budističnih svetnikov ...

Ples in obredje 15 plesalcev in 13 menihov spremlja orkester na tradicionalnih inštrumentih, kot so oboe gjaling, trobente kangling, veliki zložljivi rog dungčen, činele rolmo in bobni (ngačen). Ritmični inštrumenti, bobni nga in damaru ter zvončki drilbu, so tudi v rokah plesalcev.

Spoj zvokov vseh teh glasbil po mnenju nekaterih lam v poslušalcu vzbudi globoko spoštovanje in vero, saj spominja na naravne zvoke, slišane v telesu ob zamašenih ušesih. Pridušeno drdranje bobna, kovinski zvok činel, cingljanje zvončkov, otožna oboa in hrupna trobenta ustvarjajo »pravi zvok resnice«.

Meditacija v gibanju
Kraljeva akademija odrskih umetnosti in menihi samostana Timpu
Produkcija: Cité de la Musique (Pariz) – Tour Zaman Production
S podporo Ministrstva za notranje zadeve in kulturo Kraljevine Butan.

Za več informacij in nakup vstopnic:

Oktober 2005 - Predavanje s filmom in diapozitivi o letošnjem potovanju okoli gore Kailaš

Datum še ni potrjen.

December 2008