PODPORATIBETDALAJ LAMADRUŠTVOPOVEZAVE
Koledar dogodkov

Dnevi tibetanske kulture v Mariboru

Od 10. do 24. maja 2008 v Mariboru

Izdelava peščene mandale in bogat program spremljevalnih prireditev.

Več informacij: www.vagant.si

Gyuto menihi iz Tibeta so najbolj znani po izvajanju tradicionalne edinstvene oblike harmoničnega petja, pri katerem vsak  od menihov poje akord, ki hkrati vsebuje dva ali tri glasove. Te skoraj nadzemske zvoke je moč primerjati z odmevanjem bobnov ali zvokom didžeriduja. Zanje pravijo, da jih človeški glas ne more doseči in lahko nastanejo le v grlu bitja, ki je doseglo razsvetljenje. Gre za nemoteno stanje meditacije, s katerim se to meditativno zavedanje  prenaša na poslušalca. Po svetu pa niso znani le po edinstvenem harmoničnem petju, temveč tudi po mojstrstvu tantrične umetnosti izdelave maslenih skulptur, čudovitih peščenih mandal in preciznih, senzibilnih gibov rok, poznanih kot mudre. Vse omenjene dejavnosti sestavljajo darovanje in so del tisočletnega izročila tibetanske budistične kulture.

O mandali
Ena od najučinkovitejših metod za dosego notranjega miru in sočutja je meditacija s pomočjo mandale (mandala: krožna ali kolobarjasta risba kot simbol svetovnega reda). Meditator vizualizira sebe kot prebujeno bitje v središču mandale, ki nastane kot izraz popolnega razumevanja in sočutja. Videti svet kot mandalo pomeni neposredno dojeti svet v naravni obliki, kot celoto, v kateri pojavi lahko obstajajo samo v medsebojni odvisnosti. Vsa dejanja, ki iz nje izhajajo, pa so motivirana z ljubeznijo in skrbjo za dobrobit vseh.

Mandale so v tibetanskem budizmu prikazane na več načinov. Lahko so narejene iz obarvanega peska, narisane na blago ali pa so trodimenzionalne, izdelane iz zlata, srebra, školjk, kamna, lesa ali gline. Ploskovna predstavitev mandale je ponavadi strogo simetrična. Diagram zgrajen okoli centra je razdeljen v štiri kvadrate enakih velikosti. Zgrajen je iz koncentričnih krogov in kvadratov, ki izhajajo iz skupnega središča. V središču se nahaja glavno božanstvo mandale in je obkroženo z drugimi božanstvi. Vsak element v mandali predstavlja določen aspekt prebujenega uma.

Peščena mandala je izdelana iz drobno zdrobljenega marmorja, obarvanega z vodnimi barvami. Menihi pesek nanašajo s posebnim orodjem.

Ko je mandala končana, jo menihi podrejo. S tem dejanjem simbolično ponazorijo minljivost vsega. Tudi mandale. Pesek stresejo v bližnjo reko, jezero, morje. Tako postane pozitivna energija mandale del lokalnega ekosistema. Z izdelavo peščene mandale v Mariboru, želimo slovenski javnosti predstaviti bogato tibetansko kulturo.

December 2008

May 2008