PODPORATIBETDALAJ LAMADRUŠTVOPOVEZAVE 
Humanitarna pomočKako pomagati Tibetu?Pristopna izjava 

Šečen sirotišnica


Karze prefektura v vzhodnem Tibetu na Kitajskem je dom za 800.000 Khampa Tibetancev in njihovo starodavno kulturo. Večina ljudi živi na podezelju, izven velikih mest, kjer skrbijo za črede jakov, ovc in koz. Družine so edina socialna varnost, ki jo ljudje imajo. Zaradi težkih življenskih pogojev in pomanjkanja zdravstvene oskrbe umre veliko mladih ljudi. Njihovi otroci postanejo sirote.

Gangshar Rinpoče, 27 letni budistični mojster iz Shechen samostana je preživel večino svoje mladosti v študiju in vadbi svoje duhovne tradicije. Ko je videl probleme, s katerimi se soočajo njegovi ljudje in še posebaj žalosten položaj številnih sirot, se je odločil, da bo ustvaril solo za njih. Najprej je pridobil dovoljenje od lokalnih oblasti ter nato začel iskati ustrezno zemljišče in sredstva za gradnjo.

Imel je težko delo, saj je moral zbrati več kot 100.000 Evrov, kolikor je stala gradnja osnovnih šolskih objektov. Od začetka dela v začetku leta 2004 do danes se je prizadevanjem za ustanovitev Shechen šole pridružilo več kot 1000 posameznikov iz Kitajske, Slovenije in drugih držav. Otroci so že čakali na šolo, zato se je z gradnjo zelo mudilo. Otvoritev Shechen dobrodelne sole za sirote je bila 29. sep 2006.

V tem trenutku Shechen dobrodelna sola za sirote nudi dom 42 sirotam iz različnih koncev Karze prefekture. Otroci so stari od 4 do 14 let. Za večino od njih je to prva priložnost, da hodijo v solo.
Dve nadomestni materi skrbita za otroke in pet učiteljev - večina prostovoljcev - uči tibetanščino, kitajščino, angleščino in matematiko. Starejši otroci pomagajo učiteljem. Pouk poteka od 9 zjutraj do 12h in od pol treh do petih popoldne, šest dni v tednu. Otroci so razdeljeni v dva razreda - enega za mlajše in drugega za starejše učence.

Šola se nahaja na nadmorski višini 4000 m. Najbližje veliko mesto je Chengdu, 800 km stran. Pot do tja traja vsaj dva dni in se vije preko nevarnih gorskih prelazov. Hrano je treba prinesti iz mesta Karze 200 km stran in les za kurjavo iz mesta Derge preko 5050 m visokega prelaza Chola.

Otroci jedo trikrat na dan. Čeprav so obroki preprosti, količina hrane ni omejena zato v šoli nihče ni lačen.

Življenski pogoji v šoli so zelo preprosti in še vedno je neizpolnjenih veliko osnovnih potreb. V šoli ni tekoče vode in v hišah ni ogravanja. Notranja temperatura pogosto pade pod nič stopinj.
Šola, kot je sedaj, je le začetek. Zato, da se bo v prihodnosti šola lahko razvijala in širila, potrebujemo tudi vašo pomoč.

Najnujnejše potrebe v tem trenutku so:
- oskrba z vodo,
- gradnja sob za zaposlene in prostovoljce,
- izboljšanje zdravstvene oskrbe,
- gradnja družinskih hiš za otroke,
- topla greda in
- ogrevanje

Dobrodošla je tudi pomoč pri kritju stroškov za delovanje šole, ki znašajo 3000 evrov na mesec.
Obiščite spletno stran šole za informacije o tem, kako lahko pomagate. Vaša prijaznost in radodarnost bosta zares pomagali tem otrokom in njihovi šoli.

Matjaž Trontelj, predsednik Društva za podporo Tibetu, je več kot leto in pol živel z Gangshar Rinpočejem v Tibetu in mu pomagal pri ustanavljanju šole. Po njegovi vrnitvi v Slovenijo se je Dobrodelno društvo Tibet vključilo v akcijo zbiranja pomoči za izgradnjo in delovanje Shechen šole. Približno 200 posameznikov in tri šole so se že v prvem letu pridružili pobudi Moja šola.

Gangshar Rinpoče pravi: „Zahvaljujem se vsem, ki pomagate Shechen dobrodelni šoli za sirote. Vsi – ne glede na narodnost, poklic ali veroizpoved – lahko skupaj pomagamo šoli, kajti to delo je kot cesta vrline, po kateri lahko hodimo skupaj in si delimo iste dobre namene."

Več informacij o šoli na www.shechen-school.org.

Kontakt:
Matjaž Trontelj
matjaz@shechen-school.org
031 380 466

Račun za prispevke:

02222-0090134297, sklic 00008,
Dobrodelno društvo Tibet, Pražakova 20, 1000 Ljubljana.



 
Projekt krepitve tradicionalne tibetanske medicine

Šečen sirotišnica

Projekt sponzoriranja otrok v Nepalu, Indiji in Tibetu